czwartek, 27 marca 2014

Unikaj smażenia i grillowania

Smażenie, bądź grillowanie mięsa sprawia, że jest ono smaczniejsze, jednak jak się okazuje, podczas takiej obróbki wytwarzają się substancje chemiczne, które mogą zwiększyć ryzyko demencji.

Naukowcy z Centrum Medycznego Mount Sinai w Nowym Jorku potwierdzają te informacje wynikami eksperymentów przeprowadzonych na myszach.


W trakcie smażenia czy grillowania wytwarzają się końcowe produkty zaawansowanej glikacji. Czym jest glikacja? Jest to wieloetapowy proces, który zachodzi tak naprawdę w wielu produktach, jednak niewątpliwie najwięcej tej substancji wytwarza się w pożywieniu o wysokiej zawartości tłuszczu.


Produkty zaawansowanej glikacji doprowadzają wówczas do powstania w mózgu patologicznego białka beta amyloidu, który powoduje chorobę Alzheimera.


Co prawda nie ma jeszcze stuprocentowej pewności, że substancje te działają tak samo w mózgu człowieka, jak u myszy, które były przedmiotem eksperymentów, jednak naukowcy są zgodni, że bez wątpienia są one powodem wielu innych chorób, takich jak np. cukrzyca.


Tags: , , , , ,


The post Unikaj smażenia i grillowania appeared first on Polish Express.


Powered by WPeMatico




http://ift.tt/eA8V8J

http://ift.tt/1jzQ0Ko

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz