Smażenie, bądź grillowanie mięsa sprawia, że jest ono smaczniejsze, jednak jak się okazuje, podczas takiej obróbki wytwarzają się substancje chemiczne, które mogą zwiększyć ryzyko demencji.
Naukowcy z Centrum Medycznego Mount Sinai w Nowym Jorku potwierdzają te informacje wynikami eksperymentów przeprowadzonych na myszach.
W trakcie smażenia czy grillowania wytwarzają się końcowe produkty zaawansowanej glikacji. Czym jest glikacja? Jest to wieloetapowy proces, który zachodzi tak naprawdę w wielu produktach, jednak niewątpliwie najwięcej tej substancji wytwarza się w pożywieniu o wysokiej zawartości tłuszczu.
Produkty zaawansowanej glikacji doprowadzają wówczas do powstania w mózgu patologicznego białka beta amyloidu, który powoduje chorobę Alzheimera.
Co prawda nie ma jeszcze stuprocentowej pewności, że substancje te działają tak samo w mózgu człowieka, jak u myszy, które były przedmiotem eksperymentów, jednak naukowcy są zgodni, że bez wątpienia są one powodem wielu innych chorób, takich jak np. cukrzyca.
Tags: Alzheimer, dieta, glikacja, grill, mięso, zdrowie
The post Unikaj smażenia i grillowania appeared first on Polish Express.
Powered by WPeMatico
http://ift.tt/eA8V8J
http://ift.tt/1jzQ0Ko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz