niedziela, 23 grudnia 2012

Brokuły zwalczą białaczkę? Być może bardzo silny środek antynowotworowy znajduje się bezpośrednio na naszym talerzu, jak pokazuje nowe badanie przeprowadzone przez uczonych z Baylor College of Medecine. Prace ukazały się w Plos One. Naukowcy odkryli, iż pewien składnik znajdowany w warzywach kapustnych, takich właśnie jak brokuły, jest w stanie zwalczać komórki białaczkowe Na tę chwilę tylko w laboratorium.  Składnik ten nosi nazwę sulforafan, a w przeprowadzonych doświadczeniach był w stanie zabić komórki ostrej białaczki limfoblastycznej.  Co więcej, molekuła ta zdaje się nie mieć żadnych skutków ubocznych dla zdrowych komórek.  Ostra białaczka limfoblastyczna (ALL) jest powszechna u dzieci. W 80% jest uleczalna. Jednakże, niektórzy pacjenci nie odpowiadają na leczenie, jak wyjaśnia dr Daniel Lacorazza, profesor patologii i immunologii w Baylor College of Medecine. Dlatego potrzebne są alternatywne terapie.  Należy jeszcze odnotować, iż w swoich doświadczeniach badacze posłużyli się skoncentrowaną postacią sulforafanu.  Dr Lacorazza komentuje: jedzenie warzyw kapustnych jest dobre dla zdrowia, ale nie będzie miało takiego samego efektu jak ten zaobserwowany w laboratorium.  Wcześniejsze badania wykazały, iż sulforafan jest w stanie zabijać macierzyste komórki raka piersi u myszy i w hodowlach laboratoryjnych. Zapobiega również rozrastaniu nowych komórek guza.  Inne badania, opublikowane w Clinical Epigenetics przez naukowców z Linus Pauling Institute, wykazały, iż sekret działania tej molekuły może leżeć w epigenetyce, czyli w tym, w jaki sposób dieta i toksyny mogą wpływać na kod genetyczny i ekspresję genów. Źródło: Biomedical.pl Wpis: Prywatny Gabinet Lekarski w Glasgow



via WordPress http://nasze-uk.com/2012/12/brokuly-zwalcza-bialaczke/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz